[...] De Mairana. Sprawa nie jest niestety taka prosta i jednoznaczna. Po pierwsze chodzi o to, czy dana osoba ma dużo, czy mało tkanki tłuszczowej. Zupełnie inaczej na tą samą ilość węglowodanów, białek i tłuszczy reagują osoby odtłuszczone, o normalnej tolerancji glukozy, a osoby z początkami cukrzycy, nadwagą, czy otyłością. Wydzielanie różnych [...]
[...] się tłuszczu, hipercholesterolemią i uszkodzeniami mięśnia sercowego! Mało tego, trenbolone w odróżnieniu od testosteronu zmniejszał: odkładanie się tłuszczu wisceralnego, ilość trójglicerydów, hiperinsulinemię oraz lepiej chronił serce szczurów. Co najciekawsze, trenbolone spowodował istotnie mniejsze włóknienie mięśnia sercowego oraz wzrost [...]
DHEA – Pradesterone, Hydroxyandrosterone, 3β-Hydroxy-5-Androstene-17-one – wielu reklamuje ten androgen nadnerczowy, jako cudowną pigułkę. Kiedyś na łamach t-nation pojawił się np. artykuł o DHEA: „Cudowny środek dla kobiet”. Czy faktycznie DHEA przynosi aż tak spektakularne rezultaty? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. DHEA a regeneracja [...]
[...] 1 minuta odpoczynku) oraz trening siłowy (4 serie półprzysiadów z ciężarem 80% maksymalnego). Pobrano próbki krwi przed oraz po treningu. Suplementacja nie miała wpływu na ilość powtórzeń i objętość w ćwiczeniach siłowych. Podsumowanie: stosowanie węglowodanów nie musi znaleźć przełożenia na wydolność w pracy krótkotrwałej, z kolei nasilony [...]
[...] się ilości IGF-1, w jednym z badań przy dawce 2,5 mg w ciągu 28 dni zmniejszył IGF-1 o 15%). Po 10 dniach stosowania exemestane u młodych mężczyzn: o 12,5± 11,1% spadła ilość IGF-1 (dawka 25 mg). Hipertroficzne efekty podawania IGF-1 są dobrze udokumentowane u zwierząt i w badaniach na liniach komórkowych. Ekspresja IGF-1 zwiększa się u [...]
[...] odwrotnie - dieta wysokowęglowodanowa chroniła mięśnie, jednak też miała wpływ na supresję wykorzystania tłuszczów. U mężczyzn dieta bogata w węglowodany spowodowała, iż ilość zużytego tłuszczu spadła z ~13.4 g do 8.7 g, czyli o 35.1%! Ilość rozbitych mięśni wzrosła dwukrotnie z ~10 do 23.6 g, za to ilość wykorzystanego glikogenu wzrosła z [...]
[...] jest on żadnym wskaźnikiem stanu zdrowia, tylko ewentualnie kryterium diagnostycznym dla osób trenujących w warunkach wysokogórskich (tak samo, jak hemoglobina, hematokryt, ilość czerwonych krwinek, ilość EPO, VO2 max – maksymalne pochłanianie tlenu). W normalnych warunkach (bez podawania zakazanej farmakologii np. SAA, EPO, bez treningu [...]
Wrażliwość insulinowa to jeden z najmodniejszych obecnie terminów, podobnie jak oporność insulinowa, gluten, toksyny, głodówki i interwały. Warto wyjaśnić podstawowe kwestie związane z wrażliwością na insulinę, aby uniknąć nieporozumień. Intensywne aeroby lub interwały również są skuteczne. Wg badań cytowanych przez Martina Röhlinga i wsp., [...]
[...] czele ze słynnym koronawirusem). HIV przestał być medialnie chwytliwym tematem, a AIDS nadal eliminuje co roku setki tysięcy osób. A czy ktoś, w telewizji codziennie podaje ilość zgonów z powodu chorób serca, nerek, wątroby, nowotworów, cukrzycy spowodowanych złą dietą, piciem alkoholu, paleniem tytoniu i nieaktywnością fizyczną? W skali roku i [...]
[...] także magazynowane jako tkanka tłuszczowa. Błonnik a poziom trójglicerydów Gdy naukowcy zestawili umiarkowany poziom spożycia węglowodanów, ale jedna grupa spożywała dużą ilość błonnika, a druga małą, okazało się, że u osób spożywających dużą ilość błonnika, notowano poziom trójglicerydów niższy o 8%. Inny badanie zakładające wysoki poziom [...]
[...] => nadciśnienie, oraz upośledzać ich funkcje). Mechanizm #5 - wpływ na hematokryt. Testosteron, boldenon, anapolon są najbardziej znane z bardzo silnego wpływu na ilość krwinek czerwonych - efekt jest powiązany ze zwiększeniem lepkości krwi. Po pierwsze: Według badań naukowych schyłkowa niewydolność nerek jest powiązana z rasą czarną [...]
[...] węglowodanów, <7% tłuszczów); Elkhan i wsp. 2008 r.; Jenkins i wsp. 2014 r.; Kahleova i wsp. 2014 r. (większa utrata wagi, lepsza wrażliwość insulinowa, zmniejszona ilość tłuszczu trzewnego i podskórnego). Oczywiście, istnieje wiele badań, w których diety wegańskie i wegetariańskie dawały porównywalne do klasycznych diet efekty. Nie ma [...]
[...] dodatni) objawy nadal nie ustępują. Dlatego też przede wszystkim obserwować swoje objawy, dobrze jest notować, po jakiej potrawie źle się czujemy, dzięki temu zawęża się nam ilość możliwych nietolerowanych pokarmów. Ponadto ważne jest znalezienie dobrego lekarza i dietetyka, który pomoże nam zbilansować dietę, tak aby była dla nas odżywcza i [...]
[...] otoczenia (rodziny, koleżanek itd.). Nie musisz jeść 5 posiłków dziennie, jest to mit. Odchudzanie zależy od bilansu energetycznego. Jeśli jesteś w stanie zjeść odpowiednią ilość energii w trzech posiłkach to wystarczy. Zbyt częste spożywanie węglowodanów i białka powoduje huśtawkę insulinową i supresję wykorzystania tłuszczu zgromadzonego np. [...]
[...] (3-β HSD). Z kolei z androstendionu powstają: testosteron (17-β HSD), progesteron (CYP17) oraz estron (CYP19). Teoretycznie podawanie DHEA powinno więc zwiększyć ilość androstendionu, a to powinno zwiększyć stężenie testosteronu. Czy tak się stało faktycznie, okaże się za chwilę. Podwyższone poziomy androgenów nadnerczowych mogą [...]
[...] Osoby uczestniczące w eksperymencie przez 8 tygodni stosowały dietę dostarczającą ledwie 600-800 kcal dziennie. Wyniki po jednym tygodniu stosowania diety VLCD: całkowita ilość tłuszczu zmniejszyła się o 6%, ilość tłuszczu wisceralnego (wokół narządów wewnętrznych) zmniejszyła się o 11%, ilość tłuszczu zgromadzonego w wątrobie zmniejszyła się [...]
[...] też wapnia. Szczególnie jest to niebezpieczne, gdy osoba zmagająca się z SIBO wprowadza dietę na własną rękę bez odpowiedniego zbilansowania. SIBO a probiotyki Prawidłowa ilość i skład mikroflory w jelicie zapewnia homeostazę w przewodzie pokarmowym. Dlatego wiele osób zaczyna sięgać po dobroczynne bakterie probiotyczne, które w teorii powinny [...]
Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]
[...] np. etanolem). Dawkowanie betainy: od 2 do 6 gramów dziennie, w 2 dawkach podzielonych. Dawka 500 mg przynosi niewielkie efekty. Wydaje się, iż minimalna aktywna ilość to 1 g dziennie. Referencje: Stuart AS Craig „Betaine in human nutrition” https://academic.oup.com/ajcn/article/80/3/539/4690529 [...]
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]